HOME Home Hallo architect(e), U kan hier inloggen

Categorien

Artikel Zoeken

Architecten per Provincie


Architect en designer Pierre Paulin overleden

De Franse architect en designer Pierre Paulin is overleden. Met zijn felgekleurde stoelen in de vorm van een paddestoel of een tong werd hij bekend over de hele wereld.

Paulins stoelen werden in het Moma in New York, in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs en in het Victoria and Albert Museum in Londen tentoongesteld.

De Franse designer kreeg van Georges Pompidou en François Mitterand ook de opdracht om de private vertrekken van het presidentiële paleis te restylen. Hij richtte ook een deel van het Louvre in.

Voor zijn creatie Ribbon Chair kreeg Paulin in 1969 de American Industrial Design Award. Het Centre Pompidou in Parijs heeft een permanente expo van al zijn meubelontwerpen.

Paulin werd 81 jaar. Hij stierf in een ziekenhuis in Montpellier.Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2009

De organisatie van de “Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2009″ door de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-SUEZ is op kruissnelheid.

Na een oproep aan alle Belgische architecten via een persoonlijke uitnodiging en advertenties in vakbladen werden meer dan 280 inzendingen genoteerd die voor zowel een architectuur- als een energiebeoordeling in aamerking kwamen.
Op de hoofdzetel van de FAB te Brussel, maakte de Belgische jury op 25 april een eerste architectuurselectie. De jury duidde de inzendingen aan die in aanmerking komen voor de eindjury.
De auteurs van deze 54 weerhouden realisaties voor de Architectuurprijs, werden uitgenodigd om hun inzending op panelen te presenteren voor de eindjury en latere tentoonstellingen. De eindjurering gaat door op donderdag 11 juni.
Lees Meer »Likje verf van 60 ton voor Eiffeltoren

Ter gelegenheid van zijn 120ste verjaardag krijgt de Eiffeltoren een likje verf van 60 ton.

ENGINEERINGNET.BE — Elke zeven jaar krijgt de Eiffeltoren een schilderbeurt met corrosiewerende verf. Zo ook dit jaar, te meer daar het beroemde monument 120 jaar wordt. De constructie – 7.300 ton zwaar en 324 meter hoog - werd in 1889 gebouwd en was oorspronkelijk bedoeld om slechts 20 jaar mee te gaan.

De onderhoudsbeurt is niet eenvoudig: 25 schilders verslijten er zo’n 1.500 verfborstels op en smeren zowat 60 ton anticorrosieve verf – een primer en een topcoat - op de 250.000 vierkante meters staal. Daar zal na zeven jaar nog 10 ton van overblijven.

Ze zijn er 18 maanden mee zoet. Het Griekse bedrijf Stelma, dat de opdracht binnenhaalde, ziet zijn omzet met grofweg 4 miljoen euro stijgen. Het werk zou in de herfst van 2010 rond moeten zijn.

De Eiffeltoren was overigens niet altijd bruin. Oorspronkelijk had hij een ‘Venetiaans rood’-kleurtje, later was hij geel en nu – sinds 1968 – een schakering van bruin. Al bij al zitten er 18 lagen verf op het staal. Volgens kenners en fotografen zou dat speciale bruin het ‘meest dankbare’ kleurtje zijn. << (BB) (foto: Lanxess)

© Mainpress nv, EngineeringNetDe Vlaamse Renovatiepremie voor woningen

De Vlaamse renovatiepremie ondersteunt de bewoners-eigenaars die hun eigen en enige woning grondig willen renoveren. Die woning moet in Vlaanderen liggen, minstens 25 jaar oud zijn en de kostprijs van de werken moet minimaal 10.000 euro (exclusief btw) bedragen. Naast deze voorwaarden gelden er voor de aanvragers ook inkomensgrenzen om voor de premie in aanmerking te kunnen komen.

Het bedrag van de premie wordt vastgesteld op basis van de ingediende facturen en bedraagt 30% van de aanvaarde kostprijs van de werken, maar kan niet hoger zijn dan 10.000 euro.

De renovatiepremie wordt toegekend voor structurele werken aan het hoofdgebouw en aanbouwen die de toestand van de woning grondig verbeteren. Als dit gebeurt, worden ook kleinere ingrepen die het comfort verhogen mee gesubsidieerd.

Een aanvraag voor de renovatiepremie kan u indienen na de uitvoering van de werken bij de provinciale afdelingen Wonen van het Agentschap Wonen Vlaanderen.

 Klik hier voor extra informatieOpenhuisweekend: zaterdag 26 en 27 september 2009

Binnenkort kan het grote publiek opnieuw kennis maken met de vakkennis van een architect. De Orde van Architecten organiseert een nieuwe editie van het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect op zaterdag 26 en zondag 27 september. Een groot aanbod architecturale projecten verspreid over Vlaanderen stellen hun deuren open voor kandidaat-bouwers. Deze kunnen zich laten inspireren en praktische tips krijgen van zowel de bewoners als de architecten.Ongewone architectuur

Concerthal van Santa Cruz de Tenerife

Dit architecturale pareltje moet de concerthal van Santa Cruz, de hoofdplaats van Tenerife, voorstellen. Het gebouw is van ver te zien en is zo’n beetje het symbool van de kustplaats geworden. Het concertgebouw moet de stad en de oceaan symbolisch verbinden. Opzet was een link te vormen tussen de stad en de oceaan. Binnenin kan je onder meer een auditorium met 1 800 zitjes vinden. Het gebouw werd opgetrokken in beton en deels ook in een lokaal vulkanisch gesteente.100.000 Woningbranden per jaar in Belgie

Jaarlijks zijn er in België ongeveer 100.000 woningbranden, zo blijkt uit cijfers van Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemers. Minister van Binnenlandse Zaken De Padt wil concrete maatregelen. Architectenorganisatie NAV ziet eenduidige regelgevingen als eerste stap.

 Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de brandveiligheid in woningen te verbeteren. Jaarlijks vinden immers ongeveer 100.000 woningbranden plaats in ons land. Tot de opties behoren o.a. het verplichten van rookmelders, een ‘brandcertificaat’ naar analogie met een energiecertificaat, een doorlichting van de brandweer bij de bouwaanvraag van eengezinswoningen en brandveiligheid als verplicht vak in de architectenopleiding.

Bron

Lees Meer »Renovatiemarkt blijft groeien in Vlaanderen

In het kader van de Vlaamse Renovatiedag van afgelopen zondag hield NAV de Vlaamse architectenorganisatie een enquête bij 200 architecten. 64% van de particuliere opdrachtgevers kloppen aan bij een architect voor een renovatie. 65% van de architecten geeft bovendien aan dat het aandeel renovatieopdrachten stijgt tegenover nieuwbouwopdrachten.

Waar vroeger vooral jonge bouwers renoveerden, zien we ondertussen een verschuiving. Meer dan 50% van de verbouwers bevinden zich in de leeftijdscategorie van 36 tot 45 jarigen en ouder.

Het budget dat men gemiddeld spendeert bij een verbouwing voor materialen en het uitvoeren van de werken bedraagt 112.687 EUR. (dit bedrag is excl. btw, excl. aankoop van de woning en excl. ereloon van de architect).

Bij het verbouwen schenken bouwheren ook steeds meer aandacht aan energiebesparende maatregelen. 73% Van de bouwheren polst bij zijn architect met welke technieken en materialen hij zijn energiefactuur kan beperken. De verschillende steunmaatregelen die de overheden ter beschikking stellen missen hun doel niet. Tot 80% van de bouwheren doet bij zijn renovatie een aanvraag tot een premie of toelage.

Bron: NAVNieuwe bepalingen voor werken en uitgaven 2008 (aanslagjaar 2009)

  • Welke uitgaven geven recht op belastingverminderingen?
  • Welke zijn de maximumbedragen voor deze belastingverminderingen?
  • Eigenaars of huurders?
  • Door wie moeten deze werken worden uitgevoerd?
  • Welke formaliteiten moeten worden ingevuld bij uw belastingsaangifte?
  • Welke technische voorwaarden moeten worden in acht genomen?
  • Waar kan men een model van het bewijsstuk vinden?
  • Zijn de «Energie» premies van de gewesten cumuleerbaar?

Lees Meer »3-daagse bijscholing Hedendaagse Architectuur en de wederopbouw in de Westhoek

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen een 3-daagse lessenreeks Hedendaagse architectuur en wederopbouw in de Westhoek.

Grijp uw kans om deel te nemen aan deze bijscholing!
De lessen worden verzorgd door professionele lesgevers uit de architectuurwereld en erfgoedsector.

Klik hier voor het programma en alle praktische info.

Bron:  Bond van Vlaamse Architecten